Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kluski śląskie wg Wafelka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klusek śląskich nie trzeba zachwalać - są przepyszne same w sobie. Można podawać same, z sosem, z mięsem - zawsze smakują każdemu.

Kluski śląskie wg Wafelka

Składniki:

Kluski śląskie wg Wafelka

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie wg Wafelka
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, zmielić w maszynce. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby wyrobione ciasto nie kleiło się do rąk. 

Z wyrobionego ciasta uformować małe kuleczki i w każdej wgnieść palcem dziurkę. 

Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać np. polane sosem lub posypane cukrem.