monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Kluski śląskie 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, polskie i klasyczne danie - idealny dodatek do sosów.

Kluski śląskie 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie 4

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie 4
Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować w posolonej wodzie. Następnie, gdy ziemniaki wystygną należy zmielić je w maszynce. Zmielone ziemniaki ugniatamy w misce: dzielimy ziemniaki na cztery części, jedną część należy wyciągnąć i uzupełnić brakującą część mąką ziemniaczaną – to są najlepsze proporcje na zrobienie tej potrawy. Do zmielonych ziemniaków i mąki ziemniaczanej dodajemy jajko, ugniatamy wszystkie składniki na jednolita masę, z której formujemy jednakowej wielkości kulki i w każdej z nich palcem robimy niewielką dziurkę. Gotujemy kluski w posolonym wrzątku. Po wrzuceniu klusek do wody należy je pomieszać, aby nie przywarły do dna garnka. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy kluski na durszlaku. Idealnie do klusek śląskich pasuje sos pieczarkowy.
Kluski śląskie 4
Najlepsze proporcje klusek: 3/4 zmielonych ziemniakówi i 1/4 mąki ziemniaczanej.
Kluski śląskie 4
Do ziemniakówi i mąki dodajemy jajko i urabiamy na jednolitą masę.
Kluski śląskie 4
Z ciasta formujemy jenakowej wielkości kulki i w każdej z nich palcem robimy dziurkę.
Kluski śląskie 4
Idealnym dodatkiem do klusek śląskich jest sos pieczarkowy.