Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kluski śląskie Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski śląskie są świetnym dodatkiem do mięs, sosów i nie tylko

Kluski śląskie Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie Edzi

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie Edzi
Ziemniaki umyć porządnie pod bieżącą wodą i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Gotowe kartofle odcedzić, przestudzić, obrać ze skórki i przepuścić przez praskę do ziemniaków. W misce wyrównać poziom ziemniaków, podzielić na 4 części, 1 część wyjąć. Miejsce po odjętych ziemniakach uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy jajko, odjęte kartofle i zagniatamy na jednolitą masę. Z masy robimy kulki, lekko spłaszczamy i w każdym krążku robimy dziurkę. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 3 min od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Kluski śląskie Edzi
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i gotowe studzimy
Kluski śląskie Edzi
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki dzielimy na 4 części i 1 część uzupełniamy mąką ziemniaczaną
Kluski śląskie Edzi
Zagniatamy na gładkie ciasto ziemniaczane i formujemy kulki, które spłaszczamy i w każdej robimy dziurkę
Kluski śląskie Edzi
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia