jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste wegetariańskie danie - a jakie smaczne!

Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko je ugniatamy, wyjmujemy czwartą część - wypełniamy ja mąką. Wkładamy z powrotem ziemniaki, dodajemy olej i jajo - wyrabiamy ciasto. Formujemy kluski śląskie z dziurką w środku. Gotujemy je w osolonej wodzie Na maśle szklimy posiekana drobno szalotkę, dodajemy sok i żurawinę suszoną.Dodajemy przyprawy korzenne i startą skórkę z pomarańczy - gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Zagęszczamy sos mąka ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody. Doprawiamy sos ostatecznie. Podajemy kluski na rukoli polane sosem i posypane startą skórka z pomarańczy.
Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko je ugniatamy, wyjmujemy czwartą część - wypełniamy ja mąką. Wkładamy z powrotem ziemniaki, dodajemy olej i jajo - wyrabiamy ciasto.
Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym
Dodajemy do sosu przyprawy korzenne i startą skórkę z pomarańczy - gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.