kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kluski śląskie w sosie z żeberkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki i smaczny obiad.Świetny na uroczyste przyjęcie.Idealny na co dzień.Pożywny, sycący i lubiany przez moich domowników.

Kluski śląskie w sosie z żeberkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie w sosie z żeberkami

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie w sosie z żeberkami
Kluski śląskie: Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę.Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną w ilości takiej by ciasto było plastyczne.Wyrabiamy ciasto i lepimy kuli robiąc otwór w środku.Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok.10min od wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody.Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z wody. Żeberka w sosie: Żeberka myjemy,rozcinamy na mniejsze porcje.Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Do rondla wlewamy zimna wodę dodajemy sól,pieprz,paprykę.Obsmażone żeberka wkładamy do zimnej wody.Gotujemy do miękkości. Gotowe żeberka wyjmujemy na kluski i polewamy sosem. Smacznego.
Kluski śląskie w sosie z żeberkami
ziemniaki na kluski przeciśniętye przez praskę
Kluski śląskie w sosie z żeberkami
Uformowane z ciasta ziemniaczanego kluski
Kluski śląskie w sosie z żeberkami
Ugotowane kluski z sosem i żeberkami-pychota