edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kluski śląskie wg edytaha

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wprawdzie przepisów na śląskie jest już mnóstwo i wszystkie prawie takie same, ale pozwolę sobie dołożyć jeszcze jeden :)

Kluski śląskie wg edytaha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie wg edytaha

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie wg edytaha
Obrane, umyte i pokrojone na równej wielkości cząstki ziemniaków ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, odlałam, odparowałam i po przestudzeniu przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Jeśli ktoś nie dysponuje praską, powinien zmielić je w maszynce do mięsa albo bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Mogą być w tym momencie ciepłe, byle nie gorące, bo jajko się zetnie. Ziemniaki przełożyłam do miski, wyrównałam powierzchnię, po czym podzieliłam je nożem na cztery części. Jedną część wyjęłam i odłożyłam na bok, a w to miejsce nasypałam mąkę ziemniaczaną. Dodałam wybite ze skorupki jajko i wszystko razem, łącznie z odłożoną wcześniej częścią ziemniaków, zagniotłam ręką na jednolite ciasto. Uformowałam w dłoniach kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobiłam palcem zagłębienie, odkładałam je na deskę do krojenia. Taka „dziurka” świetnie napełnia się sosem, którym polewamy kluski. W dużym garnku nastawiłam wodę, a kiedy się zagotowała, posoliłam ją i wlałam ok. 2 łyżek oleju. Na wrzątek wrzuciłam uformowane kluski, a kiedy wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze ok. 1,5 minuty. Zawsze dobrze jest wyjąć jedną sztukę i spróbować czy już jest dobra (ja tak robię). Moje kluski podałam z wieprzowiną z pieczarkami ( https://gotujmy.pl/wieprzowina-z-pieczarkami-,przepisy,148270.html ) i buraczkami ze słoika ( https://gotujmy.pl/buraczki-na-zime,przepisy,123207.html ).
Kluski śląskie wg edytaha
Obrane i umyte ziemniaki ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie.
Kluski śląskie wg edytaha
Ziemniaki po przestudzeniu przecisnęłam przez praskę.
Kluski śląskie wg edytaha
Jedną czwartą ziemniaków zastąpiłam mąką ziemniaczaną.
Kluski śląskie wg edytaha
Uformowałam w dłoniach kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobiłam palcem zagłębienie.