kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Kluski śląskie z cebulką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kluski śląskie świetnie smakują zarówno okraszane jak i z sosem. Przepis jest bardzo prosty i robi się je szybko.

Kluski śląskie z cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie z cebulką

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z cebulką
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy i dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Następnie wbijamy jajko i solimy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Masę przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną.

Z przygotowanego ciasta formujemy kulki, robiąc w każdej dołek. Kluski gotujemy we wrzątku osolonym około 5 minut.

Odcedzamy i przekładamy na talerz. Na patelnię dajmy pokrojoną cebulkę w kostkę z olejem, solimy i rumienimy. Kluski polewamy zarumienioną cebulką.
Kluski śląskie z cebulką
Kluseczki śląskie odcedzamy po ugotowaniu
Kluski śląskie z cebulką
Formujemy kulki w każdej robiąc dołek i następnie gotujemy we wrzątku
Kluski śląskie z cebulką
Ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez praskę