lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kluski śląskie z czosnkiem niedzwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kluski wyszły przepyszne robiłam je pierwszy raz z czosnkiem niedźwiedzim jestem zadowolona .

Kluski śląskie z czosnkiem niedzwiedzim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie z czosnkiem niedzwiedzim

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z czosnkiem niedzwiedzim
Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam i tłuczkiem zagniotłam nie chciało mi się zmielić . Ostudziła,, a następnie w tym samym garnku wygładziłam ziemniaki podzieliłam na cztery równe część i jedną wyjęłam zamiast ziemniaków wsypałam tyle samo maki ziemniaczanej . Dodałam czwartą cześć ziemniaków oraz czosnek niedźwiedzi i zagniotłam raz dwa ciasto. Formowałam niewielkie kuleczki, spłaszczałam lekko na dłoni i palcem robiłam w nich wgłębienieKluski wrzucałam partiami do lekko osolonej wody. Po wrzuceniu delikatnie mieszałam łyżką aby kluski nie przykleiły się do dna garnka. Gotowałam od wypłynięcia 2 minuty. Podawałam z gulaszem :)
Kluski śląskie z czosnkiem niedzwiedzim
Ugotowane ziemniaki tłuczkiem utłuczone podzielone na cztery części i jedna wyjeta zamiast niej mąka ziemniaczana potem dodałam czwarta częśc ziemniaków
Kluski śląskie z czosnkiem niedzwiedzim
Dodalam jajo sól morska i czosnek niedzwiedzi zagniotłam ciasto
Kluski śląskie z czosnkiem niedzwiedzim
Formowałam małe kulki i robilam w nich wgłebienie gotowałam dwie minuty
Kluski śląskie z czosnkiem niedzwiedzim
Podawałam kluski z gulaszem z indyka pyszne