Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kluski śląskie z dziurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W moim domu często robię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kto nie lubi klusek śląskich, mam nadzieję, że chyba wszyscy je uwielbiają.

Kluski śląskie z dziurką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie z dziurką

na masę ziemniaczaną

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z dziurką
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, osolić, ugotować. Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce. Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i wyjęte ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.

Z ciasta formować kulkę, w środku zrobić wgłębienie.

Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na talerze.

Podawać polane sosem .
Kluski śląskie z dziurką
Z masy ziemniaczanej uformowano kluski z dziurką w środku
Kluski śląskie z dziurką
Kluski zostały wrzucone na wrzącą i osoloną wodę do zagotowania