Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kluski śląskie z dziurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mój przepis na kluski śląskie.

Kluski śląskie z dziurką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie z dziurką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z dziurką
Ziemniaki obrać, następnie ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na 4 części. W miejsce jednej części wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać do przecisniętych ziemniaków sól i wyrobić masę, uformować kluski z dziurką mocząc od czasu do czasu dłonie w wodzie. Gotować je w osolonym wrzątku do wypłynięcia i następnie kilka minut. Kluski to świetny dodatek do bitek lub tradycjnej rolady w sosie.
Kluski śląskie z dziurką
Ziemniaki przecisnąć przez praskę po ugotowaniu
Kluski śląskie z dziurką
Z masy formować małe kuleczki, zrobić w nich dziurkę.