Strona główna Kluski śląskie z mięsem

Kluski śląskie z mięsem

Kluski, Knedle « poprzedni | następny »
mika3008 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 187
zdjęcia: 1 z 5
Kluski śląskie z mięsem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne knedelki dla całej rodziny


trudność: łatwe
czas:

Kluski śląskie z mięsem - SKŁADNIKI:

  • 15 ziemniaków
  • 2 szkl. maki ziemniaczanej
  • mąka pszenna- ile zabierze ciasto
  • 2 duże cebule
  • 25 dkg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz do smaku, sól oraz przyprawa uniwersalna

Kluski śląskie z mięsem - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy jak zwykle, odcedzamy, dodajemy odrobinę pieprzu i dokładnie dusimy, bądź przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygniecia. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, zagniatamy, dosypujemy mąkę pszenną, by ciasto było jednolite i nie kruszyło się (jak na kopytka). Cebule smażymy na złoty kolor Do mięsa mielonego dodajemy majeranek, pieprz, sól oraz przyprawy oraz 1/4 części usmażonej cebulki. Z ciasta formujemy kulki, w których palcem robimy wgłębienie, do którego dajemy farsz. Dokładnie zlepiamy. Zagotowujemy wodę z łyżką soli, na wrzątek wrzucamy kluski. Gotujemy aż wypłyną na wierzch. Tak przygotowane kluski posypujemy cebulką i podajemy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski śląskie z mięsem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Leniwe kluseczki dla niemowląt po 11 m-cu Parzonki wg Zub3r'a Kluski z kalafiora
Mięciutkie kopytka Serowe kluski z dyniowym puree Szpinakowe kluseczki
Kładzione kluski dyniowe z masłem szałwiowym Kluski ziemniaczane zwane śląskimi Pokrzywowe kluski śląskie
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami Kluski kładzione z jabłkami Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane