Strona główna Kluski śląskie z mięsem

Kluski śląskie z mięsem

Kluski, Knedle « poprzedni | następny »
mika3008 - Przepis na: Kluski śląskie z mięsem offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 187
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kluski śląskie z mięsem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne knedelki dla całej rodziny


trudność: łatwe
czas:

Kluski śląskie z mięsem - SKŁADNIKI:

  • 15 ziemniaków
  • 2 szkl. maki ziemniaczanej
  • mąka pszenna- ile zabierze ciasto
  • 2 duże cebule
  • 25 dkg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz do smaku, sól oraz przyprawa uniwersalna

Kluski śląskie z mięsem - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy jak zwykle, odcedzamy, dodajemy odrobinę pieprzu i dokładnie dusimy, bądź przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygniecia. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, zagniatamy, dosypujemy mąkę pszenną, by ciasto było jednolite i nie kruszyło się (jak na kopytka). Cebule smażymy na złoty kolor Do mięsa mielonego dodajemy majeranek, pieprz, sól oraz przyprawy oraz 1/4 części usmażonej cebulki. Z ciasta formujemy kulki, w których palcem robimy wgłębienie, do którego dajemy farsz. Dokładnie zlepiamy. Zagotowujemy wodę z łyżką soli, na wrzątek wrzucamy kluski. Gotujemy aż wypłyną na wierzch. Tak przygotowane kluski posypujemy cebulką i podajemy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski śląskie z mięsem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Serowe kluski z dyniowym puree Szpinakowe kluseczki Kładzione kluski dyniowe z masłem szałwiowym
Kluski ziemniaczane zwane śląskimi Pokrzywowe kluski śląskie Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami
Kluski kładzione z jabłkami Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu Kluski leniwe z suszoną miętą
Kluski z makiem Leniwe kluski serowe Kopytka z cebulkową okrasą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj