Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kluski śląskie z mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Do klusek śląskich z mięsem zawsze zużywam mięsko z rosołu. Takie kluseczki są pyszne i bardzo sycące.

Kluski śląskie z mięsem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kluski śląskie z mięsem

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z mięsem
Mięso zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i zmielić. Masę mięsną dokładnie wymieszać. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę ziemniaczaną( tyle, ile ziemniaki przyjmą). Wyrobić jednolitą masę.

Odrywać po troszku ziemniaków, do środka włożyć troszkę farszu, zlepić kulkę. Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju.

Odcedzić, przelać zimną wodą. Można podawać np. ze skwarkami i zieloną cebulką.
Kluski śląskie z mięsem
Do zmielonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę.
Kluski śląskie z mięsem
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i zmielić.
Kluski śląskie z mięsem
Z mięska cebuli przypraw wyrobić jednolitą masę.
Kluski śląskie z mięsem
Do ziemniaków dodac jajko i mąkę ziemniaczaną.
Kluski śląskie z mięsem
Uformować kuleczki w środku wypełnione mięsem.
Kluski śląskie z mięsem
Kluski ugotować w osolonym wrzątku.