Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kluski śląskie z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gdy z obiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię przepyszne kluski śląskie, nadziane mięsem lub kopytka.

Kluski śląskie z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie z mięsem mielonym

Kluski

Farsz :

  • mięso mielone - 400 g
  • cebula - 1 szt
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz

Do okraszenia:

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z mięsem mielonym
Farsz: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić.

Kluski : Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać. Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto.

Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Okrasa : Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Do podsmażonego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę, razem podsmażyć.

Podawać kluski polane tłuszczem z boczkiem i cebulką. Smacznego ! Z tej porcji wyszło 45 klusek.  
Kluski śląskie z mięsem mielonym
Ziemniaki przeciśnięte dodano mąkę i jajka
Kluski śląskie z mięsem mielonym
Farsz z mięsa mielonego i cebuli gotowy do nadzienia klusków
Kluski śląskie z mięsem mielonym
Kulę ciasta spłaszczamy nakładamy farsz i formujemy kluskę
Kluski śląskie z mięsem mielonym
Gotujemy kluski w osolonej wodzie kilka minut