MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Kluski śląskie z okrasą z cebulki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste kluski śląskie według przepisu babci.

Kluski śląskie z okrasą z cebulki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie z okrasą z cebulki

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z okrasą z cebulki
Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy mączyste ziemniaki w typie kulinarnym C. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odparowujemy, tłuczmy na puree i odstawiamy do wystudzenia (mogą spokojnie poczekać do następnego dnia w lodówce). Ziemniaczane pure wyrównujemy w garnku. Dzielimy je na cztery części i jedną część wyjmujemy. W powstałe po ziemniakach miejsce wsypujemy tą samą objętość mąki ziemniaczanej. Dodajemy z powrotem wyjęte ziemniaki oraz jedno sparzone uprzednio jajko. Zagniatamy cisato.Z gładkiego ciastaa formujemy niewielkie kuleczki. Spłaszczamy je dłonią i robimy niewielkie wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie i polewamy nią gotowe kluski śląskie.
Kluski śląskie z okrasą z cebulki
Przygotowujemy ziemniaki, mąkę zieniaczaną i jajko
Kluski śląskie z okrasą z cebulki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
Kluski śląskie z okrasą z cebulki
Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę
Kluski śląskie z okrasą z cebulki
Podsmażamy cebulkę, aby potem okrasić nią kluski śląskie