Strona główna Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 2

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 2

Kluski « poprzedni | następny »
Danusia19671 - autor przepisu Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 2 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 907
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 2
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym


trudność: średne
czas:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 2 - SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaki
  • 6 dag mąka ziemniaczana,
  • 4 dag mąka pszenna do podsypania
  • 1 sztuka jajko,
  • 300 g pieczarki,
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1/8 l śmietany
  • 3 dag mąki
  • 1 łyżka koperku suszonego
  • listki laurowe -2 szt

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 2 - PRZYGOTOWANIE:

SOS PIECZARKOWY Pieczarki umyć, osączyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do grzybów. Grzyby zalać 1/4 wody, dusić do miękkości., dodać koperek suszony i listki laurowe. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody, wlać do grzybów, dodać sól i pieprz, zagotować. Połączyć ze śmietaną KLUSKI: Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować. Ugotowane ziemniaki ostudzić, zemleć. Do ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Ciasto pokroić na kilka małych kawałków. Formować w mące pszennej kulki, lekko spłaszczać, na środku zrobić wgłębienie na środku. Kluski gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Gdy kluski wypłyną na wierzch, gotować jeszcze ok 4 minut. Wybierać kluski łyżka cedzakową na talerze, polewać sosem pieczarkowym.



Komentarze do Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 2  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Pampuchy, parowce, kluski na parze, buchty Pyzy ziemniaczane z mięsem Kopytka ziemniaczane z otrębami
Babcine kopytka Kopytka na słodko Kluski lane przepis podstawowy
Mini kopytka z koperkiem Gnocchi klasyczne z bułeczką na maśle Kluchy szare z boczkiem i twarogiem
Domowy makaron nitki Kryzysowe pomarańczowe kluseczki Kluski ślaskie z pieczarkami
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane