aggnieszkaa

aggnieszkaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Kluski śląskie - zamiast ziemniaczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można zastąpić tradycyjne danie z ziemniakami tymi właśnie kluseczkami.

Kluski śląskie - zamiast ziemniaczków Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie - zamiast ziemniaczków

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie - zamiast ziemniaczków
Ziemniaki gotujemy. Następnie należy je utłuc bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Do ziemniaków dodajemy mąkę w proporcji 1:2 (objętościowo), tzn. ziemniaków ma być dwa razy więcej niż mąki. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Urywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczkę, kciukiem robimy charakterystyczny dołeczek. Można oprószyć ręce mąką, wtedy ciasto się do nich nie przykleja. Kuleczki układamy na desce oprószonej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2-3 min. od chwili wypłynięcia.
Kluski śląskie - zamiast ziemniaczków
Urywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczkę, kciukiem robimy charakterystyczny dołeczek.
Kluski śląskie - zamiast ziemniaczków
Kuleczki układamy na desce oprószonej mąką. Ich wielkość zależy od naszych upodobań.