Kluski smażone " Trzy zboża "

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonale zastępuje ziemniaki, ale może być również jako danie z różnymi sosami ostrymi, a nawet słodkimi. Jako grillowy dodatek również.

 Kluski smażone " Trzy zboża "

Składniki:

Kluski smażone " Trzy zboża "

 

  • Ciasto:
  •  * 1 szk. mąki pszennej;
  •  * 1szk.  „      kukurydzianej;
  •  * 1szkl. ryżu;
  •  * 1 jajko;
  •  * 1 szk. mleka;
  •  * 4 dag drożdży;
  •  * 10 ml oleju;
  • ¼ łyżeczki soli;
  •  * ½ łyżeczki cukru;
  •  * ¼ łyżeczki curry;
  •  * ewentualnie ok. ½ szk. wody letniej! przegotowanej.
  • Do smażenia :
  •  * ¾ l oleju: ryżowy, kukurydziany ( lub inny, wg uznania/przyzwyczajenia).

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski smażone " Trzy zboża "
Ryż zalej niepełnymi 2-ma szklankami wody, (nie sól !) ugotuj, (ma być„lekko twardawy”) ostudź do temp pokojowej.
 W międzyczasie sporządź, w sposób uproszczony, ciasto drożdżowe: nastaw drożdże do wzbudzenia (mleko, łyżka mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże) w garnuszku, który wstaw do większego  z letnią wodą.
 Mąki obie wymieszaj, w większej misce, dodaj sól, curry, jajko, olej, mieszaj wszystko do wytworzenia się dość drobnych grudek, wlej drożdże, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw do wyrośnięcia.(ok. 30-40min)
Ciasto po wyrośnięciu winno mieć konsystencję ciasta  mniej więcej jak na kluski kładzione. Jeśli trzeba dolej nieco wody, dokładnie jeszcze raz wymieszaj.
Olej podgrzej i gotuj/smaż (średni ogień) formując jak zwykłe ale nieco mniejsze, kluski kładzione, każdorazowo maczając łyżkę w oleju, zawsze wkładając jedną pełną warstwę. Po lekkim przemieszaniu uzyskasz równomierne obsmażenie „klusek” na całej powierzchni . Po lekkim zbrązowieniu, łyżką cedzakową wyjmij kluski na sito do obcieknięcia .
Z czym podać(?) …ja w dniu pierwszego sporządzenia (piątek Wielkopostny), podałem z rybą smażoną; kalafiorkiem i brokułem z wody.
Można podawać na słodko z sosem budyniowym, czekoladowym(!).
No i … jedzone „z ręki” lepiej smakują niż z widelca.
Uwaga: podczas smażenia należy uważać na „sępy domowe”…bo nie będzie co postawić na stole …;))