mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Kluski szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szpinak zawsze mi się źle kojarzył, póki go nie spróbowałam po raz pierwszy w jakimś daniu. Kluski szpinakowe są moimi ulubionymi kluskami

Kluski szpinakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski szpinakowe

  • 300 g twarogu
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kluski szpinakowe

Twaróg gnieciemy praską lub widelcem. Rozmrażamy szpinak i odsączamy go z wody, a następnie dajemy do twarogu. Dodajemy jajka i mąkę, a potem wszystko dokładnie wyrabiamy. Masa jest dosyć rzadka i klejąca się, więc należy uważać. Następnie formujemy w wałeczki i kroimy coś na kształt kopytek. Ja, żeby mi się lepiej formowało obtaczam wałek najpierw w mące. Wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy, aż wypłyną.

Redakcja poleca: