Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kluski szpinakowo-twarożkowe z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie danie bezmięsne , takie trochę w klimacie włoskim .

Kluski szpinakowo-twarożkowe z sosem

Składniki:

Kluski szpinakowo-twarożkowe z sosem

 

  • 20 dag szpinaku mielonego z mrożonki ( rozmrożonego )
  • 10 dag sera białego śmietankowego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna ( wsypałam na oko – następny raz odmierzę dokładnie )
  • sól
  • pieprz mielony + pieprz grubo mielony do posypania
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36 %
  • 5 dag utartego sera Chedar
  • 1 serek topiony kremowy Gouda ( kwadracik )- przekrojony na cztery części
  • ½ krążka sera Camembert pokrojony w kostkę
  • 1 utarty ząbek czosnku lub 1 mini kostka czosnkowa Knorra

 

Sposób przygotowania:

Kluski szpinakowo-twarożkowe z sosem
Nastawić w dużym garnku osoloną wodę na gotowanie klusek . Rozmrożony szpinak, ser biały, jajko , mąkę ziemniaczaną , szczyptę soli wymieszać . Dodawać mąkę pszenną ( zacząć od ½ szklanki ) po woli tak by osiągnąć gęstość ciasta jak na kluski kładzione . Gotować na wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . W rondelku roztopić masło , wlać śmietankę wrzucić sery .Delikatnie gotować cały czas mieszając aż sery się rozpuszczą . Doprawić czosnkiem ( lub kostką czosnkową ), pieprzem .Podawać kluski z sosem serowym posypany dodatkowo grubo mielonym pieprzem .