Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluski w wersji mini zapiekanek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski w wersji mini zapiekanek to dobry sposób na smaczną kolacje.

Kluski w wersji mini zapiekanek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski w wersji mini zapiekanek

 

  • 6 szt klusek na parze
  • 25-30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 6-7 plasterków szynki
  • ketchup do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kluski w wersji mini zapiekanek
Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni. Kluski przekroić w poprzek na pół, posmarować masłem. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na posmarowane bułki nałożyć po łyżce pieczarek, odrobinę cebuli, oprószyć solą i pieprzem. Wierzch posypać żółtym serem, ułożyć po kawałeczku szynki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 3-4 minuty do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać polane ketchupem.
Kluski w wersji mini zapiekanek
Przekrojone kluski posmarować masłem i ułożyć na przygotowanej blaszce.
Kluski w wersji mini zapiekanek
Pokrojone pieczarki i cebulę wyłożyć na posmarowane masłem kluski.
Kluski w wersji mini zapiekanek
Przygotowane zapiekanki posypać serem, ułożyć szynkę i zapiec.

Tagi:

sery ser szynka