Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kluski z białego sera z sosem jeżynowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Leniwe na słodki to ulubione danie moich wnuków .

Kluski z białego sera z sosem jeżynowym

Składniki:

Kluski z białego sera z sosem jeżynowym

 

  • 50 dag tłustego białego sera ( takiego jak na sernik )
  • 2 jajka
  • szklanka mąki + 2 łyżki
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • ¼ kostki masła
  • 200 mll słodkiej śmietanki
  • 2 szklanki jeżyn ( mogą być mrożone )
  • aromat waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kluski z białego sera z sosem jeżynowym
Wymieszać ser z mąką , jajkami , szczyptą soli, aromatem waniliowym . Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałeczki . Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić. W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę. Rozprowadzić śmietanką . Dodać cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn .Chwilę gotować.Podawać kluski polane sosem , posypane resztą jeżyn i posypane cukrem. Dzieci takie kluski uwielbiają .