lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kluski z boczkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne syte no trochę kaloryczne ale od czasu do czasu zasługujemy na takie babcine rarytasy jak ja to mówię :)

Kluski z boczkiem i serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski z boczkiem i serem

 

Sposób przygotowania:

Kluski z boczkiem i serem
Nic trudnego tylko na paluchy trzeba uważać :) Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce odciskamy z wody dodajemy jajko sól pieprz mielony ja dodaje trochę mielonej ostrej czerwonej papryki make i mieszam . Konsystencja ciasta jest dosyć lepka . Nakładam ciasto na deseczkę . Łyżkę maczam w gotującej wodzie z garnka i sobie formuje ciasto na deseczce i i szybkimi ruchami wrzucam ciasto łyżką do wody małymi porcjami . tak miej więcej jedna deseczka na jeden raz. Jak się ugoruję to wyjmuję i przekładam do durszlak i znowu następna porcja ciasta . Na patelni smażę świeży boczek pokrojony w plasterki .Wyjmuje kluchy z durszlaka przepłukuje go najpierw lekko wodą i wkładam do miski i dodaje boczek usmażony i ser mieszam przekładam na talerze dodaje surówkę.
Kluski z boczkiem i serem
Nikt nie robi tak dobrych jak ja tak mówi mój mąż

Tagi:

jajko jajka