Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Kluski z ciasta ptysiowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wspaniały i nietypowy dodatek do zup, szczególnie warzywnych.

Kluski z ciasta ptysiowego

Składniki:

Kluski z ciasta ptysiowego

 

  • 150 g razowej pszennej maki
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 300 ml wody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kluski z ciasta ptysiowego
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem masła i soli, mieszając dosypujemy całą mąkę. Zmniejszamy ogień na minimum i mieszamy tak długo, aż masa utworzy dużą kluskę, a na dnie powstanie biała warstwa. Przekładamy ciasto do miski i mieszając gorące (najlepiej hakami do zagniatania ciasta z malakserem) dodajemy 2 jajka. Odstawiamy do wystygnięcia. do chłodnego ciasta dodajemy pozostałe dwa jajka i proszek do pieczenia. Łyżeczkami wycinamy małe kluseczki, wrzucamy do wrzącego bulionu i gotujemy w odkrytym garnku, na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie odstawiamy naczynie i pozostawiamy kluski w bulionie przez około 10 minut.

Tagi:

jajko jajka mak