Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kluski z gotowanych ziemniaków (szagówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podawać polane bułką zrumienioną na maśle jako dodatek do pieczeni

Kluski z gotowanych ziemniaków (szagówki

Składniki:

Kluski z gotowanych ziemniaków (szagówki

Sposób przygotowania:

Kluski z gotowanych ziemniaków (szagówki

Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, zostawić do przestudzenia. Obrać ze skórki, utrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, połączyć z mąką i jajami, posolić. Zagnieść ciasto formując wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić skośnie kawałki wielkości 3-4 cm i wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować tak długo aż kluski wypłyną na powierzchnię. .

Redakcja poleca: