iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kluski z gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie kluseczki to szybsza wersja knedli z owocami są idealną propozycją na szybki obiad w zabieganym dniu.

Kluski z gruszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski z gruszkami

ciasto:

dodatkowo:

  • 2 duże gruszki

Sposób przygotowania:

Kluski z gruszkami

ETAP 1:

Kluski z gruszkami
Kostka owocowa nie musi być bardzo duża.

Gruszki obrać i pokroić w większą kostkę.

ETAP 2:

Kluski z gruszkami
Piane z białek mieszamy bardzo delikatnie.

Mąkę przesypać do miski, dodać sodę i sól, wymieszać, następnie dodać żółtka jajek i mleko przy pomocy łyżki wymieszać jednolite ciasto. Białka jajek ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie połączyć.

ETAP 3:

Kluski z gruszkami
Z ciasta gotujemy małe kluseczki i odsączamy

Na koniec dodać pokrojoną gruszkę.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić przy pomocy łyżki kłaść na gotującą się wodę porcje ciasta i gotować kluski do momentu wypłynięcia. Jeśli w trakcie wrzucania ciasta będziemy maczać łyżkę w gotującej się wodzie to ciasto będzie nam się ładnie od niej odklejało.

Po ugotowaniu kluski wyjąć na talerz osaczając je z nadmiaru wody, lekko przestudzić i podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego.


Tagi:

dania kluski