Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Kluski z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mak, miód i bakalie to produkty, które powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Jak głosi tradycja zapewnią dostatek i szczęście.

Kluski z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski z makiem

 

  • 25 dag klusek
  • 2 szklanki maku
  • 4 łyżki prawdziwego miodu
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżki pokrojonych migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyzka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kluski z makiem
Kluski ugotować w osolonej wodzie z datkiem łyżeczki oleju. Mak zalać wodą, tylko tyle aby był on zanurzony. Gotować około pół godziny. Zemleć trzykrotnie.

Orzechy i migdały pokroić. Do maku dodać miód, orzechy, migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Wymieszać. Układać warstwami w salaterce: kluski, masa makowa, kluski, masa makowa i tak do końca wykorzystania wszystkich składników.

Wierzch dowolnie udekorować.
Kluski z makiem
zmielony mak nalezy wymieszać z miodem i bakaliami
Kluski z makiem
Układać kolejno warstwy: warstwa makowa.
Kluski z makiem
Kolejna warstwa z rozłożonych na maku klusek