jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kluski z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To moje ulubione danie wigilijne.

Kluski z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski z makiem

 

  • Mak:
  • 250g suchego maku,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • Kilka kropel olejku migdałowego,
  • ¼ kostki masła,
  • Garść orzechów włoskich,
  • 3-4 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki pomarańczowej skórki,
  • 6-7 suszonych fig,
  • Kluski ziemniaczane:
  • 1 kg ugotowanych przeciśniętych przez praskę),
  • 35 dag mąki,
  • 1 duże jajko,
  • Szczypta soli,

 

Sposób przygotowania:

Kluski z makiem
Mak: Mak sparzamy. Po ostygnięciu mielimy 2 razy. Orzechy siekamy i łączymy z pozostałymi bakaliami. Masło topimy. Dokładamy do niego mak, bakalie, miód. Całość mieszamy dokładając olejek do smaku. Całość delikatnie podgrzewamy, a następnie łączymy z wcześniej ugotowanymi kluskami. KLUSKI: Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostał składniki i zarabiamy ciasto. Z gotowego toczymy cienkie wałeczki, po czym kroimy je na odcinki ok. 3 centymetrowe. Gotowe kluski gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie . Ugotowane odcedzamy, delikatnie przelewamy ciepłą wodą. Tak przygotowane łączymy z makiem.
Kluski z makiem
Zaparzony i chłodny mak mielimy dwa razy
Kluski z makiem
Do maku dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy .
Kluski z makiem
Z ciasta toczymy wałeczki i dzielimy na kluseczki
Kluski z makiem
Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i przelewamy woda