eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kluski z prażoną cebulką Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kluski o innym smaku niż zwykle.

Kluski z prażoną cebulką Eli

Składniki:

Kluski z prażoną cebulką Eli

 

Sposób przygotowania:

Kluski z prażoną cebulką Eli
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Uklepać w misce na płasko,podzielić na 4 części,wyjąć 1 część,odłożyć na górę.W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną(równo z ziemniakami),dodać margarynę pokrojoną w cienkie kawałki,jajka,prażoną cebulkę,pieprz i dokładnie wyrobić ciasto.Zrobić jedną kluskę i ugotować.Jeśli będzie się rozgotowywać(zależy ile skrobii jest w ziemniakach),dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Z ciasta zrobić kulki,lekko spłaszczyć i pośrodku zrobić dziurkę.Można też zrobić z ciasta wałek i pokroić,tak jak kopytka.Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotować kilka minut na małym ogniu.Podawać z mięsem i sosem.Można też podać z przesmażonym boczkiem lub słoninką ze skwarkami .Smacznego!

Tagi:

jajko jajka