elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kluski z roladą i kapustą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Typowe śląskie danie.

Kluski z roladą i kapustą

Składniki:

Kluski z roladą i kapustą

 

Sposób przygotowania:

Kluski z roladą i kapustą
Z ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez maszynke i do ostudzonych, dodaj jajko i mąkę ziemniaczaną, zarób ciasto i formuj kluski. Filet bijemy na cieńkie plastry posypujemy przyprawami, smarujemy musztardą i zawijamy roladę. Pieczemy na złoty kolor, potem zalewamy wywarem z jarzynki i przypraw, gotujemy do miękkości rolad, z wywaru robimy sos podbity mąką. Kapustę gotujemy, miekką odcedzamy i dusimy z tłuszczem i cebulką, octem lub cytryną i szczyptą cukru. Gdy już wszystko gotowe układamy na talerzu. Podajemy gorące. Życzę smacznego!