Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Kluski z Turyngii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dnie dostarcz ok 824 kcal

Kluski z Turyngii

Składniki:

Kluski z Turyngii

 

Sposób przygotowania:

Kluski z Turyngii
Ziemniaki obrać umyc mi włożyc do zimnej wody. Pokroic w kawałki 1kg ziemniaków gotowac 30 minut bez soli w małej ilości wody az się rozgotują.Pozostałe ziemniaki zetrzeć masę odcisnąć przez gazę nad miską stare ziemniaki przełozyć do dużej miski troche spulchnić.Kiedy na dnie naczynia do kturego odciskaliśmy ziemniaki powstanie warstwa skrobi zlać z wierzchu plyn a skrobę dodac do masy ziemniaczanej .Gorące ugotowane ziemniaki przetrzec przez sito do surowych ziemniaków wszystko dokładnie wymieszać i doprawic do smaku solą. Ciasto ziemniaczne powinno byc sprężyste ścisłe i odchodzić od brzegów miski. Bułki pokroić w kostkę i zarumienić na złotobrązowy kolor. W dużym garnku zagotowac osoloną wodę wilgotnymi dłońmi uformować 12 klusek do środka dodać kilka kostek bułki. Kluski włożyć do wrzącej wody zmniejszyc ogień i gotować około 25 minut. Nie dłużej !Gotowe kluski wyłożyc na gorący półmisek i podawać.