Kluski żelazne

Mączne « poprzedni | następny »
s-belata - Przepis na: Kluski żelazne offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 120
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kluski żelazne
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Kluski te smakiem przypominają pyzy ziemniaczane mojej Babci:)


trudność: średne
czas:

Kluski żelazne - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Kluski żelazne - PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach;

2. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masa musi być bardziej gęsta niż na placki ziemniaczane);

3. Masę wkładamy łyżką na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut;

4. W celu sprawdzenia czy ciasto nie jest zbyt rzadkie włożyć 1 łyżkę masy na wrzątek i obserwować czy się nie rozpada.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski żelazne (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-04-28 11:28
Takich klusek nie jadłam ale z chęcią wypróbuje!
Skomentuj
Oceń:
0
caroline1983

caroline1983
offline

2010-04-28 18:17
Ja to znam jako szare kluski. Pycha :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Amerykańskie naleśniki z sosem czekoladowym Krokiety z mięsem i warzywami Dyniowe pankejki
Knedle ze śliwkami Placki z dyni z sezamem Puszyste racuchy z jabłkami
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami Kakaowo-gryczane naleśniki z serkiem i malinami Pierogi w polewie bakaliowo-owocowej
Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą Knedle z mięsem mielonym Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane