s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kluski żelazne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski te smakiem przypominają pyzy ziemniaczane mojej Babci:)

Kluski żelazne

Składniki:

Kluski żelazne

Sposób przygotowania:

Kluski żelazne
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach;

2.Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masa musi być bardziej gęsta niż na placki ziemniaczane);

3.Masę wkładamy łyżką na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut;

4.W celu sprawdzenia czy ciasto nie jest zbyt rzadkie włożyć 1 łyżkę masy na wrzątek i obserwować czy się nie rozpada.

Zobacz film: Oznaczenia na jajkach

Tagi:

jajko jajka