Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Kluski ziemniaczane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne,szybkie i nie drogie danie obiadowe

Kluski ziemniaczane

Składniki:

Kluski ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Do gotowania ziemniaków zawsze dodaję szczyptę kostki rosołowej.Mają wtedy lepszy smak,ale to rzecz gustu.Miękkie ziemniaki odcedzić z wody,ostudzić,przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa.Dodać jajko,mąkę,posiekaną drobniutko natkę pietruszki,gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.Wyrobić na jednolitą masę.Formować placuszki.Na każdym placuszku położyć kawałek plasterka żółtego sera i kawałek parówki.Zlepiać placuszki nadając kształt kluski,tak,by ser i parówki nie wystawały .Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.Sos Knorr przygotować według przepisu z opakowania,dodając roztarty czosnek i bazylię.Gotowe kluski podawać z sosem i ulubioną surówką.