basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Kluski ziemniaczane kładzione na wodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski są bardzo dobre.Podaję je z surówką.Można je polać przetopionym chudym boczkiem, lub innym tłuszczem według uznania.

Kluski ziemniaczane kładzione na wodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski ziemniaczane kładzione na wodzie

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane kładzione na wodzie

Ziemniaki obieram, trę na tarle o małych oczkach. Do utartych ziemniaków, dodaje kasze mannę, mąkę, przyprawy według uznania, żółtka a na końcu ubite białka. Ciasto,mieszam.Na gotującą wodę, lekko posoloną, kładę łyżką małe porcję ciasta kluskowego.Ja robię zawsze próbę, czy ciasto nie będzie się rozpadać podczas gotowania.Jeśli się rozpada można dodać więcej kaszy manny. Kluski gotuję około 5 minut.Po ugotowaniu,odsączeniu podaje kluski z surówką. Życzę smacznego.

Redakcja poleca: