Strona główna Kluski ziemniaczane szare

Kluski ziemniaczane szare

lena offline

Szef Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1
Kluski ziemniaczane szare
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Najlepiej smakują z gotowaną kiszoną kapustą:)


trudność: łatwe
czas:

Kluski ziemniaczane szare - SKŁADNIKI:

Kluski ziemniaczane szare - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na gęste sito (lub wycisnąć lekko przez gazę) i odstawić 20 minut, aby sok odciekł do miski. Odlać ostrożnie sok z ziemniaków, by pozostawić osiadłą skrobię na dnie miski. Dodać do niej ziemniaki starte, mąkę, sól, pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, dość gęstą. Jeśli jest za rzadka dosypać mąki. Na gotującą, osoloną wodę wrzucać łyżką (maczaną w gorącej wodzie) kluski. Gotować 7-10 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Odcedzić na sicie. Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki,podsmażyć,dodać cebulkę pokrojoną. Gdy cebula się lekko zeszkli dodać kluski, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski ziemniaczane szare (strona 1 z 1)  
Gość

IZA
gość

2008-10-22 14:57
REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
elutka

elutka
offline

2008-12-06 22:50
Fajne danko
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Asiala22
gość

2009-02-04 15:53
a jaj nietrzeba__
Skomentuj
Oceń:
0
lena

lena
offline

2009-03-05 10:10
jajek nie dodaje,bez nich są bardziej miękkie
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi
offline

2009-06-01 23:14
uwielbiam te kluski!!!
Skomentuj
Oceń:
0
dusiaES3

dusiaES3
offline

2009-06-26 20:10
wlasnie zrobilam kluchy , PRAWIE wg Twojego przepisu...
tylko, ze ja dodalam jedno jajko do tego...
bez cebuli i boczku...ale zesmazylam na patelni pieczarki i kapuste kiszona
a w oddzielnym garnku zrobilam szybki sosik pieczarkowy ;)
POLECAM
pozdrawiam ;)
Skomentuj
Oceń:
0
jadzia

jadzia
offline

2009-07-17 13:58
PYCHOTKA.
Skomentuj
Oceń:
0
taekoitatako

taekoitatako
offline

2010-06-07 17:13
omg, najlepsze jedzenie na caaaałym świecie!!!!
ale koniecznie, oprócz boczku i cebulki, twaróg do tego
po takim obiedzie mogliby mnie zabić i nie miałabym pretensji
kocham to....
Skomentuj
Oceń:
0
Qboos

Qboos
offline

2012-06-19 12:38
Fantastyczna rzecz. Co prawda nie używam soli, ale mam nadzieję że to nie wpłynie za bardzo na smak.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Gofry dyniowe z kardamonem Makowo czekoladowe ciasteczka Przekąski z ciasta francuskiego
Gofry z bitą śmietaną Kluski śląskie z kurkowym sosem Pizzowe babeczki
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i dynią Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka
Pizza z kurczakiem i brokułami Pizza na zaczynie poolish Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane