Strona główna Kluski ziemniaczane szare

Kluski ziemniaczane szare

lena - autor przepisu Kluski ziemniaczane szare offline

Szef Kuchni
Przepisy: 53
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kluski ziemniaczane szare
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Najlepiej smakują z gotowaną kiszoną kapustą:)


trudność: łatwe
czas:

Kluski ziemniaczane szare - SKŁADNIKI:

  • 1,5 ka ziemniaków surowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • sól,pierz

Kluski ziemniaczane szare - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na gęste sito (lub wycisnąć lekko przez gazę) i odstawić 20 minut, aby sok odciekł do miski. Odlać ostrożnie sok z ziemniaków, by pozostawić osiadłą skrobię na dnie miski. Dodać do niej ziemniaki starte, mąkę, sól, pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, dość gęstą. Jeśli jest za rzadka dosypać mąki. Na gotującą, osoloną wodę wrzucać łyżką (maczaną w gorącej wodzie) kluski. Gotować 7-10 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Odcedzić na sicie. Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki,podsmażyć,dodać cebulkę pokrojoną. Gdy cebula się lekko zeszkli dodać kluski, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć.



Komentarze do Kluski ziemniaczane szare (strona 1 z 1)  
Gość

IZA
gość

2008-10-22 14:57
REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
elutka

elutka
offline

2008-12-06 22:50
Fajne danko
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Asiala22
gość

2009-02-04 15:53
a jaj nietrzeba__
Skomentuj
Oceń:
0
lena

lena
offline

2009-03-05 10:10
jajek nie dodaje,bez nich są bardziej miękkie
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi
offline

2009-06-01 23:14
uwielbiam te kluski!!!
Skomentuj
Oceń:
0
dusiaES3

dusiaES3
offline

2009-06-26 20:10
wlasnie zrobilam kluchy , PRAWIE wg Twojego przepisu...
tylko, ze ja dodalam jedno jajko do tego...
bez cebuli i boczku...ale zesmazylam na patelni pieczarki i kapuste kiszona
a w oddzielnym garnku zrobilam szybki sosik pieczarkowy ;)
POLECAM
pozdrawiam ;)
Skomentuj
Oceń:
0
jadzia

jadzia
offline

2009-07-17 13:58
PYCHOTKA.
Skomentuj
Oceń:
0
taekoitatako

taekoitatako
offline

2010-06-07 17:13
omg, najlepsze jedzenie na caaaałym świecie!!!!
ale koniecznie, oprócz boczku i cebulki, twaróg do tego
po takim obiedzie mogliby mnie zabić i nie miałabym pretensji
kocham to....
Skomentuj
Oceń:
0
Qboos

Qboos
offline

2012-06-19 12:38
Fantastyczna rzecz. Co prawda nie używam soli, ale mam nadzieję że to nie wpłynie za bardzo na smak.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem Sernik czekoladowy Gęś na pęczaku.
Nietypowy mazurek wg Buni Tradycyjny staropolski bigos Wegetariańskie gołąbki
Sałatka ziemniaczana z groszkiem. Babka kisielowa Mazurek -pisanka
Wielkanocne jajko- murzynki :) Placki z tartymi jabłkami. Wątróbka w sosie pomidorowym z makaronem
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane