Strona główna Kluski ziemniaczane szare

Kluski ziemniaczane szare

lena - Przepis na: Kluski ziemniaczane szare offline

Szef Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kluski ziemniaczane szare
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Najlepiej smakują z gotowaną kiszoną kapustą:)


trudność: łatwe
czas:

Kluski ziemniaczane szare - SKŁADNIKI:

Kluski ziemniaczane szare - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na gęste sito (lub wycisnąć lekko przez gazę) i odstawić 20 minut, aby sok odciekł do miski. Odlać ostrożnie sok z ziemniaków, by pozostawić osiadłą skrobię na dnie miski. Dodać do niej ziemniaki starte, mąkę, sól, pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, dość gęstą. Jeśli jest za rzadka dosypać mąki. Na gotującą, osoloną wodę wrzucać łyżką (maczaną w gorącej wodzie) kluski. Gotować 7-10 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Odcedzić na sicie. Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki,podsmażyć,dodać cebulkę pokrojoną. Gdy cebula się lekko zeszkli dodać kluski, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski ziemniaczane szare (strona 1 z 1)  
Gość

IZA
gość

2008-10-22 14:57
REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
elutka

elutka
offline

2008-12-06 22:50
Fajne danko
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Asiala22
gość

2009-02-04 15:53
a jaj nietrzeba__
Skomentuj
Oceń:
0
lena

lena
offline

2009-03-05 10:10
jajek nie dodaje,bez nich są bardziej miękkie
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi
offline

2009-06-01 23:14
uwielbiam te kluski!!!
Skomentuj
Oceń:
0
dusiaES3

dusiaES3
offline

2009-06-26 20:10
wlasnie zrobilam kluchy , PRAWIE wg Twojego przepisu...
tylko, ze ja dodalam jedno jajko do tego...
bez cebuli i boczku...ale zesmazylam na patelni pieczarki i kapuste kiszona
a w oddzielnym garnku zrobilam szybki sosik pieczarkowy ;)
POLECAM
pozdrawiam ;)
Skomentuj
Oceń:
0
jadzia

jadzia
offline

2009-07-17 13:58
PYCHOTKA.
Skomentuj
Oceń:
0
taekoitatako

taekoitatako
offline

2010-06-07 17:13
omg, najlepsze jedzenie na caaaałym świecie!!!!
ale koniecznie, oprócz boczku i cebulki, twaróg do tego
po takim obiedzie mogliby mnie zabić i nie miałabym pretensji
kocham to....
Skomentuj
Oceń:
0
Qboos

Qboos
offline

2012-06-19 12:38
Fantastyczna rzecz. Co prawda nie używam soli, ale mam nadzieję że to nie wpłynie za bardzo na smak.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffiny owsiane z rodzynkami Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane
Tarta makowo- pomarańczowa Sałatka pomidorowo-pieczarkowa Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Krem pomarańczowy- orange curd Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane