kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kluski ziemniaczane z jagodami i różą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W sezonie na jagody takie kluski to wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale tez dzieci. Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży!

Kluski ziemniaczane z jagodami i różą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczane z jagodami i różą

 

 

  • śmietanka kremówka
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z jagodami i różą
Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku. Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód. Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku zagotowujemy osolona wodę. Kluski delikatnie wkładamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane śmietanką i posypane cukrem.
Kluski ziemniaczane z jagodami i różą
Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód.
Kluski ziemniaczane z jagodami i różą
Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem.
Kluski ziemniaczane z jagodami i różą
Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę.
Kluski ziemniaczane z jagodami i różą
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kluski delikatnie wkładamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane śmietanką i posypane cukrem.