Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski ziemniaczane szare są smaczne. Można je podawać z sosem lub okraszone stopionym boczkiem.

Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zimnych ugotowanych ziemniaków dodać odciśnięte z wody ziemniaki surowe, koperek obie mąki, jajko, cebulkę, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta ziemniaczanego uformować kulki. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 6-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem.
Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą
Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodać podsmażoną cebulkę i pozostałe składniki
Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą
Uformować kulki i wkładać do wrzącej osolonej wody