Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem są bardzo smaczne i kolorowe. Można je podawać z sosem lub okraszone usmażonym boczkiem z cebulką.

Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem
Szczypiorek umyć i posiekać. Obrane ziemniaki i marchewką ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę a marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki wyrównać w misce, odłożyć 1 część, uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wszystkie cztery części ziemniaków, szczypiorek i mąkę, wymieszać i wyrobić ciasto. Formować kuki wielkości włoskiego orzecha, na środku palcem zrobić dziurkę. Stopniowo wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. 
Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki i startą marchewkę wyrównać w misce
Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem
Podzielić na cztery części jedną część odłożyć i uzupełnić mąką ziemniaczaną
Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem
Dodać posiekany szczypiorek i wyrobić ciasto
Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem
Formować kuleczki na środku zrobić dziurkę