Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski ze szczypiorkiem podane z sosem lub stopionym wędzonym boczkiem są rewelacyjne.

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić przecisnąć przez praskę, ostudzić. Następnie dodać żółtko, mąki, bułkę tartą, szczypiorek, zamieszać, przyprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka. Ciasto wyłożyć na stolnicę i utoczyć wałki. Pokroić na kawałki, formować owalne kluseczki. Widelcem lekko spłaszczyć. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 5-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z sosem lub polane stopionym boczkiem.
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Do zimnych ziemniaków dodać pozostałe skladniki
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Wszystko razem wymieszać wyłożyć na stolnicę
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Z ciasta utoczyć wałek pokroić na kawałki i formować kluseczki
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Wrzucać stopniowo do wrzącej osolonej wody i gotować przez 5-7 minut