Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kluski ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sezon dyniowy trwa a nie ma jesieni bez tych pysznych klusek ziemniaczano -dyniowych, pachnących szałwią, pychotka :)

Kluski ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym

 

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 szklanki musu z dyni ( z tego przepisu )
  • 1,5 -2,5 szklanki mąki + mąka do podsypania
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 1 gałązka świeżej szałwii
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków – odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, robimy wgłębienie wbijamy w nie jajko, dodajemy mus z dyni i mąkę i zagniatamy jednolite gładkie ciasto ( ja użyłam ponad 2 szklanek maki, ale miałam bardzo wodniste ziemniaki ).

Ciasto dzielimy cza części każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i kieliszkiem do wódki wykrawamy kluski. Na każdej z nich widelcem robimy wgłębienie (aby masło miało się gdzie zbierać ). Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną szałwię i smażymy około 1 minuty. Kluski ziemniaczano- dyniowe polewamy masłem z kawałkami szałwii i posypujemy tartym parmezanem, serwujemy od razu, smacznego ; )

inspiracja: Kwestia smaku. 
Kluski ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym
Ugotowane, gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę
Kluski ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym
Dodajemy mus z dyni, przesianą mąkę i jajko
Kluski ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym
Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i za pomocą kieliszka wykrawamy kluski
Kluski ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym
Ugotwane kluski serwuejmy z masłem szałwiowym i parmezanem