iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Knedelki ze śliwkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Takie knedelki znają chyba wszyscy i większość z nich bardzo lubi to sezonowe danie.

Knedelki ze śliwkami

Składniki:

Knedelki ze śliwkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Knedelki ze śliwkami
Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zrobić dzień wcześniej. Zimne ziemniaki i ser skręcić przez maszynkę, wszystko robimy w misce. Skręcone ziemniaki z serem dokładnie wyrównać i podzielić na cztery części, następnie wyjąć ze swojego miejsca jedną cześć i napełnić ją równo mąką, dodać cukier i jajka, zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką i wyjąć na nią zagniecione ciasto, podzielić je na mniejsze porcje i utoczyć wałeczki które pociąć na porcje jak kopytka. Śliwki umyć i usunąć z nich pestki z mielonych migdałów i cukru zrobić mieszankę którą napełnić miejsca po pestkach, przygotowane śliwki owinąć dookoła ciastem i uformować kształt knedli. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody, podawać lekko przestudzone z dodatkiem śmietanki lub podsmażonej na maśle bułce tartej.