blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Knedle morelowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Knedle morelowe

Składniki:

Knedle morelowe

 

 

  • Składniki ciasta ziemniaczanego:

 

 

  • Składniki ciasta parzonego:

 

 

  • Składniki ciasta twarogowego:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle morelowe
Przygotowanie ciasta ziemniaczanego: ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać bułkę tartą, sól, wanilię, mąkę, kaszę i masło wymieszane z żółtkiem. Zagnieść.

Przygotowanie ciasta parzonego: do 250 ml zagotowanej z solą i masłem wody wsypać mąkę i zaparzać, aż zrobi się duża klucha. Wyłożyć do miski, dodać żółtka i zagnieść. Ciasto musi być gładkie i błyszczące.

Przygotowanie ciasta twarogowego: twaróg wymieszać z solą, cukrem, wanilią, żółtkami, bułką tartą i mąką.

Przygotowanie knedli: z moreli wyjąć pestki, a na ich miejsce włożyć kostki cukru. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą morelę owinąć ciastem, formując knedel. Knedle wkładać do wrzątku i gotować przez 12 minut. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć bułkę z cynamonem. Polać knedle.