Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Knedle serowe z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Knedle serowe z jeżynami to smaczne i sycące danie obiadowe. Ja przygotowałam knedle z jeżyn mrożonych.

Knedle serowe z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle serowe z jeżynami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle serowe z jeżynami
Ser przemielić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Połączyć z mąką i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąki z serem i zagnieść ciasto. Następnie uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć po kilka jeżyn, dodać odrobinę cukru waniliowego i dokładnie zlepić formując knedle. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 6-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać zrumienionym masłem, oprószyć cynamonem i cukrem.
Knedle serowe z jeżynami
Do pszesianej mąki dodać zmiksowany ser i żółtka
Knedle serowe z jeżynami
Połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek i zagnieść ciasto
Knedle serowe z jeżynami
Z ciasta formować placuszki i wkładać po kilka jeżyn
Knedle serowe z jeżynami
Dokładnie zlepiać formować knedle i gotować w osolonej wodzie