Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle serowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie knedelki kojarzą mi się zawsze z domowym jedzeniem

Knedle serowe ze śliwkami

Składniki:

Knedle serowe ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle serowe ze śliwkami
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać przemielony ser, żółtka, szczyptę soli, mleko i wyrobić ciasto. Formować okrągłe placuszki, kłaść po 1 wypestkowanej śliwce, zlepiać brzegi i formować okrągłe knedelki. Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut od chwili zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową, kłaść na talerze, polać stopionym masłem i posypać cukrem.