laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Knedle w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

SWIETNE knedle dzieci je lubia

Knedle w śmietanie

Składniki:

Knedle w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Knedle w śmietanie
Ziemniaki obrać umyć i pokroić na ćwiartki .Gotować 25 minut w osolonej wodzie.Przecisnąć przez praskę i odstawić do lodówki na noc. Wymieszać puree z mąką ,łyżeczką soli i 50 g bułki tartej.Oddzielić białka od żołtek .Białka ubić na sztywną pianę. Zagnieść ciasto dodać żółtka a następnie pianę. Ciasto uformować w rulon,odkroić 12 jednakowych plastrów i rozgnieść w dłoni na kwadraty.Umyte śliwki naciąć wzdłuż i usunąć pestki. W miejsce pestek włożyć namoczone w rumie kostki cukru i zwinąć w kulkę . W garnku zagotować wodę i włozyć knedle na 15 minut.Wyjmować łyżka cedzakową.Masło roztopić dodać byłkę tartą cynamon i obtoczyć w nim ugotowane knedle. Posypać cukrem