Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle z borówkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Knedle z borówkami i śmietaną to bardzo smaczny posiłek.

Knedle z borówkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z borówkami i bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Knedle z borówkami i bitą śmietaną
Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, wymieszać, ostudzić. Do zimnych dodać jajko, mąki, sól i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na deskę posypaną mąką, uformować wałeczki, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka uformować placuszek, nałożyć borówki wymieszane z cukrem, dokładnie zlepić formując knedel. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 5-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, wymieszać z kilkoma zmiażdżonymi borówkami. Knedle podawać z bitą śmietaną i pozostałymi borówkami.
Knedle z borówkami i bitą śmietaną
Do ciepłych ziemniaków dodać masło i wymieszać
Knedle z borówkami i bitą śmietaną
Do zimnych dodać jajko i mąki szybko zagnieść ciasto
Knedle z borówkami i bitą śmietaną
Umyte o osuszone borówki wymieszać z cukrem
Knedle z borówkami i bitą śmietaną
Z ciasta formować placuszki nakładać borówki i zlepić knedel