Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Knedle z kajzerek.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonale smakuja z gulaszem z grzybow .

Knedle z kajzerek.

Składniki:

Knedle z kajzerek.

 

  • 6 kajzerek / 2-3 dniowych /
  • 1 lyzeczka soli
  • 0,25 l mleka
  • peczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • olej do podsmazenia cebuli

Sposób przygotowania:

Knedle z kajzerek.
Kajzerki kroje w cienkie plastry / ok.0,5 cm - 1 cm /, sole i polewam zagotowanym, goracym mlekiem. Odstawiam na ok. 20 min. Podsmazam na oleju cebule pokrojona w kostke i drobno kroje pietruszke.Ciepla cebule , pietruszke i jajka dodaje do nasiaknietych mlekiem kajzerek i recznie wyrabiam Formuje z masy 6 knedli i gotuje w osolonej wodzie ok. 20 min. Podczas gotowania knedle jeszcze urosna.
Podaje 1-2 knedle na glebokim talerzu z gulaszem z grzybow.
Nastepnego dnia mozna je pokroic , odsmazyc i podawac z surowka.