Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle z mięsem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Knedle z mięsem i kapustą to smaczne i tanie danie.

Knedle z mięsem i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z mięsem i kapustą

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
  • 20 dag maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 25-30 dag mięsa gotowanego z kurczaka
  • 30-40 dag kapusty białej
  • 1 czerwona cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do zup w płynie do smaku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 15 dag wędzonego boczku

 

Sposób przygotowania:

Knedle z mięsem i kapustą
Kapustę drobno poszatkować i ugotować w wodzie z dodatkiem soli, przestudzić, osączyć z wody. Ugotowane mięso drobno posiekać. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać kapustę i mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Wszystko razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Na oleju zrumienić pokrojony boczek. Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać obie mąki, jajko i szybko zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy z ciasta utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka uformować krążek, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując knedel. Wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 5-6 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć an talerze, okrasić zrumienionym wędzonym boczkiem.
Knedle z mięsem i kapustą
Do cebuli dodać posiekane mięso i kapustę
Knedle z mięsem i kapustą
Doprawić do smaku wymieszać i chwilę podsmażyć
Knedle z mięsem i kapustą
Z ciasta utoczyć wałek i pokroić na kaawałki
Knedle z mięsem i kapustą
Na krążki z ciasta nakładać farsz zlepiać i formować knedle