zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Knedle z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre knedle z morelami

Knedle z morelami

Składniki:

Knedle z morelami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z morelami
Ziemniaki obrac,umyc,ugotowac w osolonej wodzie.Po ugotowaniu odlac woda,przestudzic,zemlec przez maszynke.Do ziemniakow wbic 2 jajka,wsypac 3/4 maki.Zagniesc ciasto na gladka mase,w miare potrzeby dosypac jeszcze maki.Morele umyc,nadkroic i wyjac pestki.W miejsce pestki wkladac polowke kostki cukru.Z ciasta formowac waleczki o srednicy ok.5cm.Nozem odcinac plastry i formowac placuszki.Na kazdy placuszek klasc po jednej moreli i dokladnie sklejac.W duzym garnku zagotowac wode z odrobina soli.Do wrzatku wkladac knedle i gotowac okolo 2min. od momentu kiedy wyplyna na powierzchnie.Odcedzic.