Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Knedle z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Knedle wyśmienicie smakują z sosem waniliowym lub morelowym.

Knedle z morelami

Składniki:

Knedle z morelami

 

  • 1kg.ziemniaków,
  • 20szt.małych,dojrzałych moreli,
  • 10dag.mąki,
  • 3żółtka,
  • 2łyżki masła lub margaryny,
  • 20kostek cukru,
  • 10dag.bułki tartej,
  • 1łyżeczka cukru,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Knedle z morelami
Ziemniaki ugotować w mundurkach przez 25min.,odcedzić,obrać,przecisnąć przez praskę.Morele sparzyć,obrać ze skórki,przekroić na pół,wydrylować.Piure ziemniaczane wymieszać z mąką,żółtkami,1łyżeczką masła i 1łyżeczką soli,wyrobić jednolite,gładkie ciasto.Uformować z niego wałek i podzielić na 20 równych porcji.Każdą porcję układać na posypanym mąką blacie,pośrodku zrobić wgłębienie na nim układać po dwie połówki moreli w środek każdej wkładać kostkę cukru,morele obwinąć ciastem,uformować kulkę.Knedle wrzucać na posolony wrzątek i gotować 8-10 min.od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Rozgrzać resztę masła,wsypać tartą bułkę i cukier,zrumienić,włożyć osączone knedle i dobrze je obtoczyć w bułce,przełożyć na półmisek,oprószyć cukrem pudrem.