alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W sezonie śliwkowym nie można ich nie zrobić. Tym razem podałam z śmietanowym sosem. Komponowało się idealnie.

Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym

 

 

  • Sos śmietankowy

 

  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g cukru brązowego

 

Sposób przygotowania:

Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić. Do zimnych ziemniaków przecisnąć również twaróg. Dodać mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei się do rąk. Zagotować wodę, wrzucać knedle i gotować 5 minut na lekkim ogniu od momentu wypłynięcia. Sos śmietankowy: śmietanę i cukry wymieszać. Knedle wyjąć łyżką cedzakową, podawać gorące i polane sosem śmietankowym.
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym
składniki sosu energicznie wymieszać w miseczce
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym
przygotować z składników ciasto i odrywać po kawałku
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym
ciasto lekko rozpłaszczyć na środku położyć śliwkę dokładnie zlepić i układac na stolnicy wysypanej mąką